Fehérjék előállítása nagy hozzáadott értéket teremtő hasznosítási eljárásokkal

Az agrárszektor fenntartható fejlesztésére specializálódott spanyol szervezet, az Innovarum egy interaktív online eseményt szervezett 2020. május 28-án abból a célból, hogy bemutassa az “upcycled proteins” témával foglalkozó uniós H2020 projekteket, ezek célkitűzéseit és eredményeit, az alábbi három téma mentén:

  1. Fehérjék előállítása ipari melléktermékekből
  2. Fehérjék előállítása városi biohulladékból
  3. “Upcycled proteins”: piac és jogszabályi háttér

A harmadik pontnál szereplő kifejezést nem könnyű magyarra fordítani. A Greenfo oldalon szerepel egy összefoglaló arról, hogy mi a különbség a recycling és upcycling folyamatok között, illetve hogy milyen szempontból előnyösek ezek a módszerek. A cikkben szereplő meghatározás szerint “az upcycling egyfajta értéknövekedést jelez, azaz egy adott – hulladékként kezelendő – anyagból valami olyat alkotnak, amely értéktöbblettel bír, többel, mint csupán az alapanyag maga”. A workshop témája tehát a hozzáadott értéket eredményező, hulladékokból vagy melléktermékekből fehérje végterméket előállító upcycling eljárások alkalmazása volt.

A workshop előadásai utólag is megtekinthetők.