POWER4BIO szakmai tanulmányút Magyarországon

POWER4BIO cross-visit

Magyarországi szakmai tanulmányúttal kezdődött meg 2019 szeptemberében a POWER4BIO projektben részt vevő tíz régiót érintő “cross visit”-ek sorozata. 2021 márciusáig a projekt keretében megszervezésre kerül mind a tíz tanulmányút, melyek nyitottak nemcsak a projektpartnerek, hanem a bioeconomy fejlesztésében érdekelt bármely szereplő számára. Ezen szakmai látogatások remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy az érintettek információt szerezzenek a különböző üzleti modellekről, jó gyakorlatokról, létező és lehetséges értékláncokról, illetve a nemzetközi együttműködési lehetőségekről a biomassza alapú gazdaság viszonylatában.

Az első POWER4BIO szakmai tanulmányút Magyarországon került megszervezésre 2019. szeptember 25-én és 26-án. A magyarországi érdekeltekkel és a projektben részt vevő tíz régió képviselőivel együtt összesen több mint 50 szakember vett részt az eseményen. Az esemény fő szervezője a Bay Zoltán Nonprofit Kft. volt, amely szervezet a Dél-Alföld régió képviselője a projekt keretein belül.

Az esemény egy fél napos műhelymunkával indult, melynek keretein belül a résztvevők megpróbáltak körülírni egy jövőbeli utópisztikus biomassza-alapú gazdaságot és annak főbb elemeit. A program az első nap délutánján egy jó gyakorlat bemutatásával folytatódott, a kecskeméti székhelyű Pilze-Nagy Kft.-nél szervezett üzemlátogatás keretében. A résztvevők betekintést nyerhettek a biomasszát hasznosító laskagomba-termesztés és a biogázüzemben történő energiatermelés részleteibe. Az első nap egy kapcsolatépítő programmal fejeződött be Lajosmizsén.

A második nap programjai Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) kerültek megrendezésre. Három, a biomassza-alapú gazdaságban tevékenykedő vállalat mutatkozott be a résztvevőknek: a Herbária Gyógynövényfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt., a beltéri növénytermesztési megvilágításokat is fejlesztő Tungsram és a Grapoila termékeket gyártó Virgin Oil Press Kft. A délután folyamán megrendezésre került a “A biomassza-alapú gazdaságban érintett szereplők víziója és együttműködési lehetőségei” című szimpózium. Több, a biomassza-alapú gazdaság területén tevékenykedő szakember előadását hallgathatták meg a résztvevők, bemutatásra kerültek további magyarországi jó gyakorlatok, illetve megvitatásra kerültek az aktuális problémák. A szimpóziumot egy kerekasztal-beszélgetés követte, melynek témája a biomassza-alapú gazdaság Magyarországon betöltött szerepe volt.

További információk a projektről illetve a többi szakmai tanulmányútról az alábbi linken találhatóak angol nyelven:

https://power4bio.eu/news