A TÁJKULTÚRA ÉS A MINŐSÉG – szakmai konferencia

A Veritas Kulturális Egyesület és a TájGazda Minőségtanúsítási Programtanács „A TÁJKULTÚRA ÉS A MINŐSÉG” címmel és tartalommal nemzetközi konferenciát szervezett 2021. szeptember 24-én.

Védnökök:

• Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke

• Dr. Nagy István miniszter, Agrárminisztérium

Helyszín: ELTE Bölcsészettudományi Kar, A-épület, Kari Tanácsterem 1088 Budapest, Múzeum krt.4.

Program:

9:00 Regisztráció

10:00 Megnyitó és üdvözlések:

-CSIBOR GÉZA elnök, Veritas Kulturális Egyesület

-Dr. MÁRAI GÉZA c. egyetemi docens, elnök, TájGazda Minőségtanúsítási Programtanács

PLENÁRIS előadások: Levezető elnök: Dr. SZIGETI TAMÁS JÁNOS

10:20 Dr. KISS-RIGÓ LÁSZLÓ püspök; Szeged-Csanádi Egyházmegye, Szeged „A kereszténység tájkultúrát alakító hatása Szent Gellérttől mostanáig”

10:40 PÁDÁRNÉ Dr. TÖRÖK ÉVA osztályvezető; Agrárminisztérium, Természetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság, Budapest “ A Nemzeti Tájstratégia és a tájhoz kapcsolódó agrárminisztériumi kutatások eddigi eredményei”

11:00 Dr. HERCZEG ÁGNES egyetemi docens, MATE Tájépítészeti Kar, Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék; elnök, ARS TOPIA alapítvány „A tájkultúra megvalósulása a Kárpát-medencében”

11:20 Kávészünet

11:40 Dr. ZLINSZKY JÁNOS egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest „A Fenntertható Fejlesztési Célrendszer hozzájárulása tájaink minőségének megóvásához”

12:00 Dr. BALLA GÉZA kertészmérnök, egyetemi adjunktus, Sapientia Egyetem, a Borászati és Szőlészeti Tanszék vezetője, borász; Ménes-magyardi borvidék, Arad, Románia „A tájkultúra és a tájgazdálkodás regionális fontossága és a gyakorlati megvalósítás a saját minőségi borászatában”

12:20 Dr. BENEDEK ZSÓFIA tudományos munkatárs; Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Közgazdaság-tudományi Intézet, Budapest „Tájkultúra és minőség: a helyi élelmiszer rendszerek fenntarthatósági aspektusai”

12:40 Dr. MÁRAI GÉZA c. egyetemei docens, elnök; a MATE, Gödöllő, volt Környezet és Tájgazdálkodási Intézet; Ökológiai Egyesület „A tájkultúra és a minőség aktuális értelmezése, valamint a tájgazdálkodás alapvető fontossága a minőségi, önellátó agrár-és élelmiszer-termelés megvalósításában”

13:00 Konferencia ebéd, személyes konzultációk, sajtótájékoztató

KEREKASZTAL ülés: Levezető elnök: Dr. MÁRAI GÉZA

14:00 Témakör: Az elhangzott előadásokhoz kapcsolódó személyes vélemények, adatok és értékelések Korreferálók (időkeret: max. 10 perc/fő):

-BALAŠKO JOZSEF elnök, Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete, Lendva, Szlovénia

-BECZE ISTVÁN elnök, Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Csíkszereda, Románia

-FÖLDI MIHÁLY bio gazdálkodó, Füzesgyarmat

-ŐR HIDI LÁSZLÓ elnök, “Pro Agricultura Carpatika” Alapítvány, Beregszász, Ukrajna

-NAGY MIKLÓS elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, Vajdaság, Szerbia

-Dr. SZIGETI TAMÁS JÁNOS igazgató, Wessling Hungary Kft., Budapest  VARGA PÉTER elnök, Gazda Polgári Társulás, Karva, Szlovákia

15:40 Hozzászólások és kérdések

16:00 Konferencia összegzése, zárása (Dr. MÁRAI GÉZA, CSIBOR GÉZA) (az ajánlások közzététele)