POWER4BIO webinar series: Bio-based materials

Webinar - Bio-based materials

A POWER4BIO projekt keretein belül, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében 2021. január 19-én és 22-én megrendezésre került a POWER4BIO training webinár sorozatának utolsó, negyedik tematikus rendezvénye, melynek központi témája ezúttal a biomassza-alapú termékek és azok előállítása, termelése volt.

Az első napon, január 19-én, a hallgatóság először Kálai Katalin köszöntőjét és felvezető előadását hallgathatta meg. Ezután következett Ignacio Martinez, a POWER4BIO projekt koordinátorának előadása, melyben bemutatásra került a projekt keretein belül létrejött Bioregional strategy accelerator toolkit. Ezt követően Mátéffy Kornél tartott egy rövid ismertetőt a már eredményekkel is rendelkező, biomassza-alapú termékek fejlesztését célzó, BBI JU által támogatott projektekről. A napot Philippe Willems előadása zárta, aki bemutatta cégük, az Orineo fejlesztéseit és termékeit.

A második napon, január 22-én, a finanszírozási lehetőségeké, az európai jogszabályi környezeté illetve a céges jó gyakorlatoké volt a főszerep. Először Luigi Amati tartott előadást a lehetséges európai pénzügyi eszközökről, azok felépítéséről és felhasználhatóságáról. Ezután Berien Elbersen osztotta meg a hallgatósággal a projekt keretein belül létrejött tapasztalatokat, amelyek az idevágó európai jogszabályi rendszerek és jó gyakorlatok tekintetében kerültek összegyűjtésre. A nap hátralevő részében a résztvevők megtekinthették különböző európai, biomassza-alapú termékeket gyártó vállalatok bemutatkozását. Először Filip Miketa mutatta be cégük, a horvátországi Bio-mi Ltd. kutatásait, fejlesztéseit és biológiailag lebomló termoplasztik termékeit. A nap folyamán másodikként az olaszországi Mogu S.l.r. vállalat mutatkozott be Gianluca Belotti előadása révén. Az említett cég gomba micellák különböző termékként való felhasználásával foglalkozik. A rendezvény utolsó előadója Jan Palmaers volt, aki a hollandiai EXIE – Experts in Healthy Houses céget mutatta be, mely vállalat fókuszában a kender pozdorja szigetelőanyagként való hasznosítása áll.

A rendezvény felvételezésre került, így az teljes terjedelmében elérhető az alábbi linken az előadók prezentációival illetve további információkkal együtt: POWER4BIO webinar series: Bio-based materials.