Webinárium-sorozat: Fenntartható és körforgásos biomassza-alapú gazdaság (2020. június 15., 23., 29.)

A Magyar Bioeconomy Klaszter “Fenntartható és körforgásos biomassza-alapú gazdaság” címmel webinárium-sorozatot szervezett 2020 júniusában azzal a céllal, hogy tájékoztatást adjon a körforgásos és fenntartható biomassza-alapú gazdaságról, különös tekintettel a Biomassza Alapú Ipari Közös Kezdeményezés (Bio-based Industries Joint Undertaking) április végén megjelent 2020-as pályázati felhívásairól. A három eseményből álló, egyenként másfél órás előadás-sorozat első webináriuma a biomassza-alapú gazdaság európai, közép-kelet európai és magyarországi fejleményeiről adott általános bevezetést, második rendezvénye az ipar és a kutatás szereplői számára megnyíló lehetőségekre világított rá (illetve egyben hivatalos nemzeti BBI JU Info day-nek is minősül), míg a harmadik alkalom főleg a vidéki és helyi stratégiák és akciótervek kidolgozáshoz adott támpontot.

Fontos szempont volt a gazdaság különböző szereplőinek mozgósítása, amely célt sikerült elérni, hiszen az eseményeken részt vettek mezőgazdasági és ipari szereplők, szakértők, illetve egyaránt képviseltették magukat az érintett kamarák, kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények és a különböző minisztériumi szervek is. Ezen résztvevők különböző szakterületről érkeztek, mint például a mezőgazdaság, az erdészet és faipar, az élelmiszeripar, az energetika, a hulladékkezelés és -feldolgozás, a KFI szektor vagy az oktatás.

Földrajzi területi bontásban is sikerült minden belföldi régiót mozgósítani, illetve a második, angol nyelvű eseményen további részt vevők voltak jelen Spanyolországból, Szlovákiából, Romániából és Horvátországból.

A webinárium-sorozat a Magyar Bioeconomy Klaszter, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Régiók Bizottsága Magyar Nemzeti Delegációja összefogásában valósult meg. A részletes program megtalálható a meghívón.