A bioeconomy a megújuló biológiai nyersanyagok fenntartható termelését és feldolgozását magába foglaló modell az ipar és a gazdaság számára.
Megújuló biológiai nyersanyagként tekinthetünk a növényekre, állatokra és mikroorganizmusokra. Ebből kifolyólag a bioeconomy alapjául szolgáló nyersanyagok jelentős részét a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat termeli meg. Ezeknek a nyersanyagoknak a felhasználásával állítanak elő különböző ipari szereplők gyógyszereket, vegyszereket, élelmiszert, takarmányt, bioműanyagot, használati tárgyakat, üzemanyagot vagy éppen energiát. Európában már több mint 18 millió ember dolgozik ebben a szektorban, és a forgalom eléri az évi 2.3 billiárd eurót.

A bioeconomy hozzájárul:
-új értékláncok kialakulásához, amelyek költséghatékonyabb és zöldebb megoldást nyújthatnak;
-új munkahelyek teremtéséhez városi és vidéki környezetekben egyaránt;
-a klímaváltozás elleni küzdelemhez, mivel csökkenti a fosszilis-alapú gazdaságtól való függőséget az energia szektorban és a műanyaggyártás területén egyaránt;
-a körforgásos gazdaság megvalósításához, mivel a termelési folyamatok közben keletkezett melléktermékek és biohulladék jelentős része felhasználható lehet egy másik termelési folyamat során;

